понедельник, 1 декабря 2008 г.

Економічна сутність страхування

Економічна сутність страхування складається у формуванні певного грошового фонду, утвореного за рахунок страхових внесків (страхових премій) клієнтів для відшкодування збитків, понесених ними в результаті страхового випадку. Завдяки наявності страхового фонду кожний окремий підприємець може придбати страховий захист за ціну, меншу тих витрат, які він поніс би, формуючи власний резервний фонд. При малих витратах на внески вони можуть одержувати відшкодування збитків, що перевершують внески в десятки, сотні й тисячі разів. Причому розмір внесків порівняно необтяжливий для кожного з учасників фонду (приблизно від 0,01 до 15% дійсної вартості об'єктів), а збитки рівномірно розподіляються на всіх учасників.

О компании Колорадо— все  виды страхования

Розуміння того, що за допомогою страхування будуть переборені фінансові наслідки певних ризиків, вносить, безумовно, спокій і стабільність. Страхування важливо для всіх - підприємців, що страхують свій бізнес; власників, що страхують свої автомобілі, будинку, тварин; звичайних громадян, що страхують своє життя й здоров'я.

Страхування є перерозподіленими економічними відносинами. Перераспределительность страхування укладається в тім, що бажаючий застрахуватися не зможе цього зробити, поки не одержить по фазі розподілу свій дохід. У борг і кредит страхувати ніхто не стане. Тільки одержавши свій дохід, що бажає застрахувати що-небудь іде на страховий ринок, тобто вступає в економічну фазу обміну або перерозподілу суспільного продукту.

Страхування характеризується: випадковістю й імовірністю страхових випадків; замкнутою солідарністю розкладки збитків; просторовими й тимчасовими обмеженнями розкладки збитків; зворотністю частини страхових внесків їхнім платникам.

Випадковість і ймовірність страхових випадків укладаються в тім, що страховики не продадуть послугу із захисту від подій, про настання яких заздалегідь відомо: де й коли вони відбудуться, які об'єкти ушкодять або знищать, який і кому збиток нанесуть і т.п. Страхування здійсненне лише тоді, коли воно опирається на випадковість і імовірнісну можливість настання страхового випадку.

Страхові випадки повинні бути фактично можливі, статистично спостережувані й обчислювальні, з одного боку, і невідомі за часом, місцю, об'єктам і т.д. - з іншої.

Замкнута солідарність страхування укладається в тім, що у формуванні резервів страхової компанії беруть участь не всі члени суспільства і юридичні особи, а тільки ті з них, хто вирішив застрахуватися (страхувальники). Страхувальникам відомі умови страхування, вони згодні з тим, що при ризиковому страхуванні не одержать назад свої внески й ніякі страхові виплати, якщо їхні застраховані об'єкти не постраждають від страхового випадку.Відшкодування збитку одержують тільки ті страхувальники, чиї застраховані об'єкти постраждали від страхового випадку.

Просторові й тимчасові обмеження страхування означають, що страховик забезпечує за гроші страховий захист лише в межах тієї території, на якій розташовані застраховані об'єкти, і лише протягом того періоду часу, що зазначений у договорі страхування.

Зворотність страхування означає, що основна частина страхових внесків (нетто-внески, які залишаються після відрахування накладних видатків із брутто-внесків) не належить страховикові. Резерви, створені з нетто-внесків, в остаточному підсумку, будуть витрачені на страхові виплати, тобто повернуться страхувальникам. Наприклад, резерви, створені з нетто-внесків 2006 р. за страхування життя, будуть використані для наступних поколінь страхувальників в 2016-2020 р. і т.д.

Зворотність страхування означає, що основна частина страхових внесків (нетто-внески, які залишаються після відрахування накладних видатків із брутто-внесків) не належить страховикові.